Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Moj prvi instrument ali kako izbrati pravi instrument

Odločitev za vpis otroka v glasbeno šolo je lahko razburljiva, a vendar je pred tem pomembno razmisliti o izbiri pravega instrumenta. Le to je namreč ključnega pomena za uspeh in zadovoljstvo v procesu učenja glasbe. V nadaljevanju vam predstavljamo nasvete, ki vam pri izbiri lahko pomagajo:

  1. Upoštevajte interese in želje otroka:

Prvi korak pri izbiri instrumenta je raziskovanje interesov in želja vašega otroka. Poskusite ugotoviti kateri instrument ga privlači in kateri zvok mu je najbolj všeč. Svetujemo vam obisk koncertov, glasbenih trgovin ali udeležitev dneva odprtih vrat naše glasbene šole, kjer lahko otrok v živo vidi in sliši številne instrumente ter jih tudi preizkusi.

Kako izbrati pravi instrument
  1. Razmislite o fizičnih značilnostih otroka:

Pri izbiri instrumenta je pomembno upoštevati fizične značilnosti in predispozicije vašega otroka. Otrok naj igra na instrument, ki mu je kompatibilen – le tako bo v igranju užival še mnoga leta. Več si lahko preberete v našem prispevku Pravilna izbira instrumenta za otroka in fizične predispozicije.

  1. Posvetujte se z učiteljem:

Preden se odločite za določen instrument se o izbiri posvetujte s strokovnjakom. Naši učitelji vam bodo svetovali o primernosti določenega instrumenta glede na otrokove sposobnosti, interese in cilje ter vam z veseljem odgovorili na vsa dodatna vprašanja. Za vsa vaša vprašanja smo vam tekom celega šolskega leta na voljo tudi na [email protected] ali tel. številki +386 70 750 189.

Kako izbrati pravi instrument
  1. Preizkusite več instrumentov:

Pri izbiri instrumenta je koristno otroku omogočiti preizkusi večih različnih instrumentov preden se dokončno odloči za svojega. V ta namen glasbene šole ponujamo program Predšolska glasbena vzgoja (za otroke stare 4-5 let) in Glasbena pripravnice (za otroke stare 6 let), ki sta namenjena predvsem temu, da učence postopoma vpeljeta v svet glasbe in jim pred izbiro prvega instrumenta omogočata, da spoznajo in preizkusijo vse družine glasbil.

  1. Poslušajte otrokovo mnenje:

Končna odločitev mora temeljiti na mnenju vašega otroka. Poslušajte kaj vam pove o svojih željah in preferencah ter skupaj poiščite instrument, ki bo zadovoljil njegove potrebe. Preberite tudi 5 ključnih korakov za uspešen začetek glasbenega šolanja vašega otroka.

Kako izbrati pravi instrument
  1. Bodite potrpežljivi:

Pomembno je, da otroku omogočite čas, da se navadi na izbrani instrument in razvije svoje spretnosti. Bodite potrpežljivi in ga v procesu učenja spodbujajte ter podpirajte.

Izbira pravega glasbenega instrumenta je pomembna odločitev, ki vpliva na otrokov glasbeni razvoj in užitek v učenju glasbe. Upamo, da vam bodo nasveti olajšali proces izbire in pomagali vašemu otroku najti instrument s katerim bo lahko izrazil svojo ustvarjalnost in strast do glasbe.

P.S.: Že imate naš glasbeni priročnik ”10 stvari, ki jih morate vedeti pred vpisom”? Brezplačno si ga lahko prenesete TUKAJ!

Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti