Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

POSEBNA PONUDBA- 50% za 1. šolsko leto kljunaste flavte

Vrste inštrumentaKljunasta in prečna flavta

TrajanjeCelo šolsko leto

Tip poukaIndividualno

LetaOd 6 let dalje

Učenje flavte – kljunasta flavta, prečna flavta se lahko začne že zelo zgodaj. Primerno je za otroke in tudi odrasle. Odrasli lahko takoj pričnejo s prečno flavto, medtem ko otroci do devetega leta običajno začnejo s kljunasto flavto. Ko otroci dosežejo primerno stopnjo »znanja« in so njihovi zobje primerno razviti, lahko preidejo na prečno flavto. Kdaj je prehod za otroka najbolj primeren, presodi učitelj po pogovoru s starši in učencem. Nekateri prehod opravijo prej, nekateri nekoliko kasneje, odvisno od vsakega posameznika. Seveda je pri tem najpomembnejše uspešno napredovanje otroka na novem inštrumentu. Za to pa so nujno potrebni ustrezni temelji in dobro postavljene osnove, pravilen nastavek, pravilna tehnika preponskega dihanja itd. Velikost inštrumenta prečne flavte ne predstavlja ovire, ker namesto navadnega ustnika lahko uporabljamo otroško različico, ki bistveno olajša držo inštrumenta.

Kljunasta flavta ali blok flavta je bila včasih obvezen del učenja, preden je otrok toliko zrasel, da je dosegel vse zaklopke. V današnjih časih obstaja tudi nekaj novejših različic flavt, prilagojenih otrokom, zato obvezno predhodno igranje kljunaste flavte ni več nujno.

Prečna flavta se od kljunaste povsem razlikuje. Je bleščeč kovinski instrument, ki z zvokom spominja na ptičje petje. Zaradi tona in izjemnih tehniških zmogljivosti je priljubljen solistični in orkestrski inštrument. Narejena je iz plemenitih kovin: zlata, srebra ali platine. Popularna je zaradi svoje velikosti – je tako majhna, da jo razstavljeno lahko pospravimo v vsako torbo. Hkrati je nepogrešljiv inštrument godb in raznih orkestrov in daje možnost vključevanja v le-te po zaključku glasbenega šolanja. Družino flavt sestavljajo: pikolo, flavta, altovska flavta, basovska flavta, kontrabasovska flavta, subkontrabasovska flavta in flavta d’amore.

Učenje flavte – kljunasta flavta, prečna flavta

Nakup flavte:

Prej ali slej je otroku potrebno kupiti flavto, ki je samo njegova in lahko na njo vadi in se nanjo tudi navadi.

Kljunasta flavta se lahko kupi v glasbenih trgovinah. Cena je zelo ugodna, saj se običajno giblje med 30 € in 70 €. Najpogosteje se v glasbenih šolah uporabljata lesena ali kombinirana (plastičen ustnik in lesen trup) flavta znamke Möeck – nemški prijem.

Prečno flavto se lahko kupi novo v glasbeni trgovini, lahko pa tudi rabljeno. Navadno se v nižjih glasbenih šolah uporablja Yamahin model YFL–212, katerega cena je okoli 600 €. Če niste prepričani, da bo vaš otrok vztrajal pri igranju, si flavto lahko tudi izposodite. Nekatere glasbene trgovine imajo možnost mesečnega najema, lahko pa se povpraša tudi pri bližnji godbi, orkestru.

Amarilis glasbeni priročnik

GLASBENI PRIROČNIK

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem instrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Prenesi priročnik
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti