Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Vrste inštrumentaKlasični in jazz saksofon

TrajanjeCelo šolsko leto

Tip poukaIndividualno

LetaOd 6 let dalje

POSEBNA PONUDBA- 20% za 1. šolsko leto

Učenje saksofona – klasični saksofon ali jazz saksofon je primerno za otroke in za odrasle, predvsem pri otrocih pa je uspešen začetek pogojen z dvema dejavnikoma. Otrok mora biti dovolj velik, da lahko z desno roko doseže zaklopke na spodnjem delu inštrumenta. Teža saksofona ne predstavlja bistvene ovire, ker na začetku uporabljamo pas, ki je za otroke posebno prilagojen. Drugi pomemben dejavnik pa je, da ima otrok dobro razvita in zravnana zgornja sekalca. To omogoča stabilnejši kontakt ust z ustnikom, lažje igranje saksofona in posledično boljši nastavek ter ton. V primeru, da učenec še ni dovolj telesno razvit, pouk sprva poteka na kljunasti flavti. Prijemi pri kljunasti flavti so skoraj enaki prijemom na saksofonu, zato je kasnejši prehod na saksofon otroku toliko lažji.

Saksofon je sicer glasbilo, ki je nastalo kot povezava med kovinskimi trobili in lesenimi pihali. Njegov lep in zanimiv zven je pogost spremljevalec v vseh glasbenih žanrih. Danes ga uvrščamo v družino pihal zaradi ustnika, v katerega pihamo (in ne trobimo). Saksofon je eno redkih glasbil, ki nosi ime svojega izdelovalca (A. Sax). Poznamo različne vrste saksofona: alt saksofon, sopran saksofon, tenor saksofon, bariton saksofon, bas saksofon, kontra- in subkontrabas saksofon. Nekatere vrste saksofona so bolj popularne: najbolj klasični alt saksofon, zadnja leta pa tudi jazz saksofon (v jazz glasbi). Nepogrešljiv je tudi v ansamblih in ostali popularni glasbi.

Učenje saksofona – klasični saksofon, jazz saksofon

Nakup saksofona:

Nakup inštrumenta je velika odločitev, zato obstajajo možnosti, da se za začetek inštrument izposodi. To možnost ponujajo različne glasbene trgovine, pri tem pa vam bodo z veseljem pomagali tudi naši učitelji. V primeru nakupa je za nižjo glasbeno šolo in začetnike Yamahin model ALT YAS-280 najbolj priporočljiva in najpogostejša izbira. Cena tega saksofona je okoli 1000 €, vsekakor pa obstaja tudi možnost nakupa rabljenega inštrumenta. Posebej je treba poudariti, da je poleg nakupa inštrumenta pomembna tudi izbira ustnika in jezičkov. Zaradi fizionomije obraza vsakomur ustrezajo različne lastnosti le-teh (odprtina luknje, skozi katero pihamo, upor inštrumenta pri projekciji tona itd.). Ustniki se ravno zaradi tega izbirajo in kupujejo individualno – dodatno, saj originali, priloženi inštrumentom, običajno niso najbolj primerni.

Amarilis glasbeni priročnik

GLASBENI PRIROČNIK

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem instrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Prenesi priročnik
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti