Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.


Pravilna izbira instrumenta za otroka in fizične predispozicije so lahko ključnega pomena, še posebej kasneje, ko pride čas pubrtete. Takrat pade motivacija in je potrebno veliko angažiranja s strani učiteljev in staršev, da se taka krizna obdobja uspešno premagajo. Redki so učenci, ki imajo od samega začetka pa do konca polno motivacijo, željo in voljo do vaje. Ravno zato pa je pravilna izbira instrumenta še toliko bolj pomembna. V nasprotnem primeru lahko otrok, ko doseže določeno mejo starosti in v primeru, da mu instrument sploh ni pri srcu za vedno prekine z igranjem ali celo zasovraži igranje.

Na primer, pri plavanju se učimo dihanja s prsnim košem in polnimi pluči, pri igranju inštrumentov, kot so pihala, pa se učimo preponskega dihanja. Ker sta si tehniki dihanja ravno nasprotni učenec pri instrumentu ali petku nikoli ne bo mogel razviti optimalnega tona. Še več, pojavile se bodo težave z igranjem in veliko stvari se bo težje oglašalo ali zapelo. Zaradi tega napredek ne bo tak, kot bi si želeli in motivacija ter volja do instrumenta kaj hitro padeta. V večini primerih je rezultat opustitev ene ali druge dejavnosi, v katero pa je bilo vloženo veliko dela in truda.

Pravilna izbira instrumenta za otroka in fizične predispozicije so lahko torej bistvenega pomena.

  1. Najprej se z otrokom pozanimajmo o splošnih zakonitostih vsakega instrumenta posebej.
  2. Poslušajmo kako zveni posamičen instrument in si izberimo tistega, ki nam je po zvoku najbližji. Najlažjo zvočno predstavo lahko dobimo na predstavitvah in dnevih odprtih vrat glasbenih šol (glej – dnevi odprtih vrat v Glasbeni šoli Amarilis), na koncertih ali pa preprosto na internetu (npr. youtube).
  3. Za nekatere instrumente potrebujemo posebne prostore, kjer jih lahko vadimo – tega ne pozabimo upoštevati pri izbiri!
  4. Pozanimajmo se, kako hitro pri določenem instrumentu lahko opazimo bistven napredek. Nekateri instrumenti namreč zahtevajo več truda, preden se zaslišijo prve prave pesmice.
  5. Pozanimajmo se, katere fizične predispozicije potrebujemo za določen instrument in kateri šport se s katerim instrumentom izključuje.

Konkretnejše primere in nasvete, pa smo za vas pripravili v glasbenem priročniku, ki si ga lahko brezplačno prenesete na spodnji povezavi.

Vse, kar morate vedeti pred vpisom v katerokoli glasbeno šolo, in o posameznem inštrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga prenesete TUKAJ.

Amarilis glasbeni priročnik
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti