Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Vrste inštrumentaKlasični in električni klavir (pianino)

TrajanjeCelo šolsko leto

Tip poukaIndividualno

LetaOd 6 let dalje

Možnost vpisaPreverite prosta mesta ob vpisu

Učenje klasičnega ali električnega klavirja nam omogoča razviti številne sposobnosti. Ni nujno, da imamo vse že na začetku, saj posluh in ritem razvijamo tudi tekom učenja. Za dobro igranje klavirja ni nujno potrebno imeti velikih rok in dolgih prstov, kot je dolgo veljal mit. Z igranjem na klavir vsak razvije svoj način in pride do želenega rezultata po svoji poti. Učenje klavirja je lahko pravi užitek za otroke in odrasle. Ker omogoča večglasno igranje, je zvok veliko bolj poln kot pri solističnih inštrumentih. Mnogi pravijo, da prav zaradi tega igranje na klavir vzbuja globlje občutke in močnejše doživljanje glasbe.

Kdaj začeti:

Vsekakor je najboljše, če se otrok skozi pripravnico, igro, spozna z inštrumentom čimprej (starost 4–5 let). Tako se s klavirjem seznani na prijeten in predvsem tak način, da postane njegov dober prijatelj.

V kolikor opazite, da ima otrok veliko željo po igranju klavirja, nikar ne odlašajte. Zelo priporočljivo je, da se otrok prične učiti klavirja pred osmim letom. To seveda velja za otroke, vpisane na klasični program, ki se izvaja po učnem načrtu. Za ljubiteljske programe ni starostne omejitve. Priporočljiva starost je 6–8 let, seveda pa je to odvisno od vsakega posameznika, njegove razvitosti in koncentracije.

Klavir sicer spada med glasbila s tipkami in je med najpopularnejšimi inštrumenti. Uporablja se kot solističen inštrument – zanj je bilo v zlati dobi romantike napisanih ogromno čudovitih glasbenih del. Velikokrat pa se v kombinaciji z drugimi inštrumenti pojavlja tudi kot spremljevalni inštrument. Je inštrument, katerega vsaj malo zmore igrati vsak profesionalni glasbenik. S klavirjem ne smemo mešati izrazov PIANINO, KLAVINOVA, ELEKTRIČNI KLAVIR ali SYNTESIZER (razlago si preberite v našem brezplačnem glasbenem priročniku). Igranje klavirja je izredno zabavno, saj prve skladbe za klavir že zelo hitro pravilno zazvenijo. S tem pa naše navdušenje in ljubezen do inštrumenta le še rasteta.

Učenje klavirja – klasični klavir, električni klavir

Nakup klavirja:

Brez vaje ne bo rezultatov, brez inštrumenta pa ne bo vaje. Torej – vsekakor ni dovolj, da se otrok z inštrumentom srečuje le enkrat ali dvakrat na teden (takrat, ko ima uro klavirja). Pomembno je, da ima svoj inštrument tudi doma.

V kolikor je otrok vpisan na ljubiteljski program, so zadovoljive klavinove ali boljši sintetizatorji. Ti imajo dokaj dober ugrez tipk in imajo kljub elektroniki zvok klavirja. Cenovni razred boljših se giblje med 800 in 1500 €.

Otrok, ki se vpiše na klasični program, pa mora imeti stik s pravim inštrumentom – brez elektrike, saj se otrok kmalu začne srečevati tudi z barvami zvoka, pri katerih je nujno, da se kupi vsaj pianino. Razlika med pianinom in klavinovo je predvsem ta, da pianino deluje brez elektrike. Zvok proizvaja s svojim mehanizmom in lesenim ohišjem, zato je ta tudi bolj poln in barvit.

Tako je vsak zvok, ki ga želimo dobiti iz pianina, odvisen le od nas samih. To je ključnega pomena za uspešen razvoj mladega potenciala. V šoli se namreč igra na klavir. Ta občutek igranja je najbližji na pianinu. Ker si pravi, koncertni klavir težje privoščimo tudi zaradi velikosti, se po večini za vajo poslužujemo pianinov. Rabljeni pianino stane med 2000 € in 5000 €. Cene solidnih klavirjev se gibljejo od 7000 € dalje.

Vsekakor je zelo priporočljiva izbira inštrumenta skupaj z učiteljem, ki bo inštrument dobro preizkusil in podal svoje strokovno mnenje.

Amarilis glasbeni priročnik

GLASBENI PRIROČNIK

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem instrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Prenesi priročnik
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti