Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Glasbena šola je lahko izjemno obogatitvena izkušnja za vašega otroka, vendar je pomembno, da se začetek pripravi temeljito in premišljeno. Tukaj je pet ključnih korakov, ki vam bodo pomagali zagotoviti uspešen začetek glasbenega šolanja vašega otroka:

5 ključnih korakov za uspešen začetek glasbenega šolanja vašega otroka

1. Pregled priprav na začetek glasbenega šolanja

Pred začetkom glasbenega šolanja je ključnega pomena, da starši ustvarijo okolje, ki bo podpiralo otrokov učni proces. To vključuje:

 • Iskanje ustrezne glasbene šole: Raziskujte različne možnosti glasbenih šol v vašem območju ter upoštevajte dejavnike, kot so lokacija, strokovnost učiteljev in razpoložljivost programov.
 • Razumevanje pričakovanj in potreb otroka: Poskusite razumeti, kaj vaš otrok pričakuje od glasbenega šolanja in kaj so njegove potrebe. To vam bo pomagalo izbrati šolo in program, ki se najbolje prilega njegovim interesom in ciljem.
 • Ustvarjanje pozitivnega okolja za učenje: V domačem okolju vzpostavite prostor, kjer bo otrok lahko vadil in se sproščal ob glasbi. Poskrbite za ustrezno opremo, kot so glasbeni instrumenti, in spodbudite pozitiven odnos do učenja glasbe.
5 ključnih korakov za uspešen začetek glasbenega šolanja vašega otroka

2. Izbira primerne glasbene šole

Izbira prave glasbene šole je ključnega pomena za uspeh vašega otroka v glasbenem šolanju. Pri tem upoštevajte naslednje nasvete:

 • Raziskava različnih šol: Dobro preverite, kaj vam različne glasbene šole ponujajo in primerjajte njihove programe, učitelje ter dosežke preteklih učencev.
 • Preverjanje kakovosti poučevanja: Pomembno je, da se prepričate o kakovosti poučevanja v izbrani glasbeni šoli. Predvsem preverite strokovnost učiteljev in vpis glasbene šole v razvid državnih glasbenih šol. Šole vpisane v razvid smo zavezane k izvajanju programov na visokem standardu.
 • Razumevanje različnih pristopov k učenju: Vsaka glasbena šola ima lahko svoj edinstven pristop k učenju. Poskusite razumeti, kateri pristop najbolje ustreza vašemu otroku in njegovim potrebam.
 • Termin učne ure v glasbeni šoli je pomemben: Predvsem za mlajše učence je termin pouka instrumenta zelo pomemben. Prepozne učne ure so lahko vzrok, zakaj bo otrok kmalu izgubil voljo in veselje, zato se z učitelji poskušajte dogovoriti za zgodnejše termine, po možnosti takoj za tem, ko otrok konča s poukom v osnovni šoli. To je še posebej pomembno za mlajše otroke v obdobju od 1-2 razreda glasbene šole.
5 ključnih korakov za uspešen začetek glasbenega šolanja vašega otroka

3. Vloga staršev v začetnem obdobju

Starši imajo ključno vlogo pri podpori otroka v začetnih fazah glasbenega šolanja. Nekaj pomembnih nasvetov za starše v tem obdobju vključuje:

 • Vzpostavljanje rutine: Pomagajte otroku ustvariti redno rutino vadbe in prakse, ki bo podpirala njegov napredek v glasbenem šolanju. Najbolje je, da otrok šolske in glasbene obveznosti opravi takoj ob prihodu domov. Tako bo zadovoljen tudi sam s seboj, saj bo vedel, da je svoje obveznosti že opravil in je čas za brezskrbno igro.
 • Spodbujanje redne vadbe: Bodite spodbudni in podporni pri otrokovem učenju glasbe ter ga spodbujajte k redni vadbi in praksi. Redna krajša dnevna vadba, na začetku lahko le 15 minut na dan, je bistveno učinkovitejša in pomembnejša dolgoročna naložba, kot kampanjska dolgotrajna vaja.
 • Izražanje pozitivne podpore: Poudarjajte otrokove dosežke in mu izkazujte pozitivno podporo pri vsakodnevnih izzivih glasbenega učenja.
5 ključnih korakov za uspešen začetek glasbenega šolanja vašega otroka

4. Prilagajanje pričakovanj

Pomembno je, da starši prilagodijo svoja pričakovanja glede otrokovega napredka v glasbenem šolanju. To vključuje:

 • Spodbujanje potrpežljivosti: Bodite potrpežljivi in razumevajoči do otrokovega napredka v glasbenem šolanju ter sprejemajte majhne korake kot pomembne mejnike.
 • Sprejemanje individualnih razlik: Razumite, da imajo otroci različne hitrosti napredka in interese glede glasbenega učenja. Spoštujte otrokove individualne razlike in mu zagotovite podporo glede na njegove potrebe.
5 ključnih korakov za uspešen začetek glasbenega šolanja vašega otroka

5. Spremljanje napredka in prilagajanje

Redno spremljanje otrokovega napredka v glasbenem šolanju je ključno za uspeh. Pri tem upoštevajte naslednje nasvete:

 • Redno komuniciranje s učitelji: Vzpostavite odprt dialog s učitelji vašega otroka in redno komunicirajte o njegovem napredku.
 • Prepoznavanje izzivov: Bodite pozorni na morebitne izzive, s katerimi se otrok sooča pri učenju glasbe, ter poiščite načine, kako mu lahko pomagate premagati te ovire.
 • Prilagajanje pristopov glede na potrebe: Fleksibilno prilagajajte pristope glede na potrebe vašega otroka in se osredotočite na spodbujanje njegovega osebnega in umetniškega razvoja.

Z usmerjenostjo, podporo in pravilnim vodenjem lahko zagotovite, da bo začetek glasbenega šolanja za vašega otroka uspešen in izpolnjujoč. S temi petimi koraki boste zagotovili trdno temelje za otrokov glasbeni razvoj in mu omogočili, da maksimalno izkoristi svoj potencial v glasbenem svetu.

Predstavili smo vam 5 ključnih korakov za uspešen začetek glasbenega šolanja vašega otroka, ne pozabite pa, da je vsak otrok edinstven in se bo njegova glasbena pot razvijala v svojem tempu. Sprejemanje individualnih razlik in prilagajanje pristopov glede na potrebe vašega otroka sta ključnega pomena za uspeh. Zato si vzemite čas, da raziskujete, razumete in podprete otrokovo strast do glasbe na poti, ki bo najbolj ustrezala njegovim željam in talentom.

Za vse, ki se s svojimi 3,4,5 ali 6 letniki prvič spogledujete z glasbeno šolo, si lahko več o predšolskih glasbenih programih in glasbeni pripravnici preberete tudi na https://amarilis-sola.si/2022/04/25/predsolska-glasbena-vzgoja-in-glasbena-pripravnica-za-otroke/.

5 ključnih korakov za uspešen začetek glasbenega šolanja vašega otroka
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti