Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

POSEBNA PONUDBA- 30% za 1. šolsko leto

TrajanjeCelo šolsko leto

Tip poukaIndividualno

LetaOd 7 let dalje

Možnost vpisaPreverite prosta mesta ob vpisu

Učenje klarineta je primerno za otroke in za odrasle, predvsem pri otrocih pa je uspešen začetek pogojen z dvema dejavnikoma. Otrok mora biti dovolj velik, da lahko z desno roko doseže zaklopke in tipke na spodnjem delu inštrumenta. Teža klarineta ni bistvena ovira, saj na začetku uporabljamo pas, ki je posebno prilagojen za otroke. Drugi pomembnejši dejavnik pa je ta, da ima otrok dobro razvita in zravnana zgornja stalna sekalca. To omogoča stabilen naslon ustnika, postavitev ustreznega nastavka za pravilno igranje in pravilen razvoj tona. V primeru, da učenec še ni dovolj telesno razvit, pouk sprva poteka na kljunasti flavti (običajno eno leto). V tem času učenec dobro spozna note, ritem in predvsem tehniko pravilnega preponskega dihanja. Prijemi so pri kljunasti flavti podobni klarinetu, zato je kasnejši prehod na klarinet otroku toliko lažji, napredek pa hitrejši.

Poznamo različne vrste klarineta: Es-klarinet, A-klarinet, alt klarinet, bas klarinet, C-klarinet, najbolj pogost pa je B-klarinet. Klarinet se uporablja za igranje v najrazličnejših glasbenih zvrsteh, v klasični, popularni in narodnozabavni glasbi. V pihalnih orkestrih klarinet nadomesti violino, nepogrešljiv pa je tudi v ansamblih in ostalih glasbenih zasedbah.

Učenje klarineta – klasičen klarinet, jazz/blues klarinet

Klarinet in šport:

Klarinet je glasbilo, v katerega pihamo, zato ga tudi uvrščamo v skupino pihal. Za uspešno igranje klarineta je bistvena pravilna tehnika dihanja. Dobro je vedeti, da si določeni športi, npr. plavanje, in igranje pihal povsem nasprotujejo. Zaradi nasprotne tehnike dihanja, se že v nekaj letih pojavijo velike težave pri razvoju tona in napredku na inštrumentu. V tem primeru je bolje, da se učenec poskuša navdušiti nad drugim športom ali inštrumentom, ki ju bo lahko kombiniral.

Nakup klarineta:

Obstajajo možnosti, da se za začetek inštrument vzame v izposojo. To možnost ponujajo nekatere glasbene trgovine, pri tem pa vam z veseljem pomagamo tudi mi. V primeru nakupa je za začetnike trenutno najbolj popularna in priporočljiva znamka Buffet Crampon tip E 11, E 12 ali E 13.  Cene teh novih inštrumentov se gibljejo med 800 in 1500 €, vsekakor pa obstaja tudi možnost nakupa rabljenega, ugodnejšega inštrumenta.

Posebej je treba poudariti, da je poleg nakupa inštrumenta pomembna tudi izbira ustnika in jezičkov. . Zaradi fizionomije obraza vsakomur ustrezajo različne lastnosti le-teh (odprtina luknje, skozi katero pihamo, upor inštrumenta pri projekciji tona itd.). Ustniki se ravno zaradi tega izbirajo in kupujejo individualno – dodatno, saj originali, priloženi inštrumentom, običajno niso najbolj primerni. Zelo priporočljivo se je pred vsakim nakupom posvetovati z učiteljem in pridobiti njegovo strokovno mnenje o inštrumentu.

Amarilis glasbeni priročnik

GLASBENI PRIROČNIK

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem instrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Prenesi priročnik
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti