Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Vrste inštrumentaKlavirska harmonika

TrajanjeCelo šolsko leto

Tip poukaIndividualno

LetaOd 7 let dalje

Možnost vpisaPreverite prosta mesta ob vpisu

Učenje harmonike – klavirska harmonika: ob besedi harmonika največkrat pomislimo na narodnozabavno glasbo, kjer je ta inštrument skorajda nepogrešljiv. Vendar ta veličasten inštrument predstavlja veliko več in popularna dela predstavljajo le majhen delež nabora, ki ga lahko izvajamo na harmoniki. Harmonika je inštrument, ki je star približno 250 in se skozi leta še vedno spreminja in dobiva nove oblike in tehnike igranja. V grobem lahko ločimo na kromatično in klavirsko harmoniko, s katerimi se lahko izvaja vse zvrsti in diatonično, ki je pretežno narodnozabavni inštrument. Čeprav je harmonika tako mlada, se na njej poleg sodobne glasbe izvajajo tudi transkripcije iz renesanse (De Cabezon), baroka (Bach, Frescobaldi), romantike (Tschaikovsky, Chopin) in mnoge druge velike skladatelje. Poleg evropske literature se veliko izvaja tudi dela ruskih skladateljev. Lahko torej rečemo, da je nadvse obširen inštrument, ki se mu zaradi svojih bogatih zvokov posveča vedno več pozornosti.

Učenje harmonike – klavirska harmonika, diatonična harmonika

Kdaj začeti?

Vsekakor je najboljše, če se otrok s harmoniko spozna že v času glasbene pripravnice, skozi igro, (starost 4–5 let). Tako se z inštrumentom seznani na prijeten način, spozna vse tipe harmonike, glasbene žanre in se lažje pravilno odloči.

V kolikor opazite, da ima otrok veliko željo po igranju harmonike, potem nikar ne odlašajte. Zelo priporočljivo je, da se otrok prične učiti pred osmim letom. To seveda velja za otroke, ki se jih vpiše na klasični program in se izvaja po učnem načrtu. Za ljubiteljske programe pa starost in izbira programa (skladb) niso omejitev. Priporočljiva starost je 6–8 let, seveda pa je to odvisno od vsakega posameznika, njegove razvitosti in zmožnosti koncentracije.

Nakup harmonike:

Nakup inštrumenta je velika odločitev, zato obstajajo možnosti, da se za začetek inštrument vzame v izposojo. To možnost ponujamo velikokrat tudi glasbene šole oz. nekatere glasbene trgovine.

Otroci običajno pričnejo z manjšo harmoniko, ki se kasneje zamenja za večjo. Pogosta odločitev je tudi nakup rabljene harmonike, predvsem pri otrocih, saj je pri nas za to kar veliko izbire. V vsakem primeru zelo priporočamo nakup inštrumenta ob pomoči učitelja, ki inštrument preizkusi in poda strokovno mnenje. Naši učitelji vam bodo pri tem z veseljem pomagali.

Amarilis glasbeni priročnik

GLASBENI PRIROČNIK

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem instrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Prenesi priročnik
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti