Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Glasbeniki se najlažje sporazumevamo skozi igro skladb. Brez besed, le s pogledom drug drugega in na pogled not vemo, kaj kdo želi in občutimo energijo čustev, naših in drugih.

Drugače pa je v drugih situacijah, ki jih prinaša vsakdanje življenje. In prav komunikacija je veščina, ki bi se je mogel vsak odrasel človek še kako zavedati in prenašati vzorce zdrave komunikacije na naše otroke (saj poznate nekoga, ki v pričo svojega otroka nadira prodajalca, serviserja, vzgojitelja, učitelja,…).

Kot prvo je veliko manj možnosti ali pa jih s tem celo izgubimo, da bi dosegli to, kar smo želeli. Kot drugo pa s tem dolgoročno le še poslabšamo odnos, nič ne rešimo, le prenesemo slab komunikacijski vzorec na otroka.

Komunikacija je del našega vsakdana. Preko nje spoznavamo svet, sebe in druge (navade, stališča, vedenja, vrednote…).

Je že tako, da je pomembno v življenju poznati tudi veščine komunikacije. Ni zadosti, da se naučimo govoriti in poslušati, komunikacija zahteva znanje raznovrstnih veščin. Mnogi se zavedajo pomembnosti prenašanja informacij, idej, emocij drugim tako, da jih le ti razumejo. Spet drugi, vidijo v komunikaciji le sebe in svoj prav, brez poslušanja argumentov sogovornika.

Družina, komunikacijski vzorci in vpliv glasbene šole

Beseda communicare pomeni v latinščini posvetovati se, razpravljati o nečem, vprašati za nasvet…
Ljudje to počnemo preko besed, kretenj, govorice teles…, verbalno in neverbalno. Največja veščina je prepoznavanje posameznika, da poda sporočilo jasno in ne posplošuje in dela zaključke prehitro, le na podlagi lastnih mnenj.

Naučiti se moramo aktivno poslušati, sprejemati povratne informacije, razumeti tudi nebesedno, ne le besedno komunikacijo, pa tudi razumevanje ostalih oblik prenosa podatkov (sporočila, zapiski, informacije…).

Ravno zaradi zgoraj naštetega pa je bistveno, da pomembnejše stvari rešujemo v živo na 4 oči. Ob tem se aktivira veliko več zaznavnih senzorjev, ki pri komunikaciji preko e-pošte niso vidni. V živo takoj zaznamo ali je nekdo jezen ali pa je morda le njegov način komuniciranja nekoliko bolj odrezav. Že navadno sporočilo, lahko preko e-pošte razumemo povsem drugače, kot sogovornik na drugi strani.

Še več, že samo vejica ali klicaj za besedo ”Pozdravljeni”, ”Spoštovani”…lahko naredita ogromno razliko. Za nekoga je povsem normalno, da za Spoštovani naredi klicaj, medtem ko bo nekdo na drugi strani to razumel že kot jezo, ukazovanje, ”dretje” itd..

Sporazumevanje vpliva na človekovo osebno srečo. Zato je pomembna kakovost odnosov, sem pa spada tudi komunikacija. Neučinkovita komunikacija pripelje do povečanja negativnih čustev v posamezniku, zato mnoge pripelje do nekontroliranega izbruha – enostranske komunikacije. To pa ima skoraj vedno negativne posledice.

Vsak pri sebi bi moral v odnosu z drugim vedno pomisliti tudi na vse zgoraj omenjeno. Ravno zato, ker so najsrečnejši ljudje na svetu tisti, ki imajo največjo kakovost odnosov.  Ti pa se pričnejo v družini…

Družina, komunikacijski vzorci in vpliv glasbene šole

V glasbeni šoli se naučimo predvsem neverbalnega izražanja in komunikacije, kar pa je tudi zelo pomemben del komunikacijskih veščin. Že samo pri javnem nastopanju je neverbalna komunikacija povsem enakovredna ali pa celo prevladujoča.

Dve osebi, ki ju bomo prvič videli, nam lahko na odru predstavita povsem isto zadevo z istimi besedami, pa bomo nekomu zaupali, drugemu pa ne. Neverbalna komunikacija je tista, ki ima pri tem bistveno vlogo.

Seveda je en članek premalo, da bi postali vešči v komunikaciji. To je obsežno področje, na katerem je potrebno vsakodnevno delati in graditi, tako kot pri inštrumentu.

Je pa morda en članek dovolj, da naredimo prvi korak in začnemo o tem sploh razmišljati. Dovolj je lahko že spoznati, kako pomembne so veščine komunikacije in kako bistveno nam lahko spremenijo življenje na bolje.

Knjig in literature na področju komunikacije je kar nekaj, predvsem pa je pomembno, da teorijo nato vpeljemo tudi v prakso. Bolje prebrana ena nova navada in ta prenesena v prakso, kot prebranih 100 in nobena izvedena.

Na čim boljše odnose z drugimi, dobro komunikacijo in veliko igranja ter skupnega druženja ob glasbi, ki vedno združuje! ????

Morda vas bo zanimal tudi članek z naslovom Trma, jeza, jezikanje – ko ne gre vse po načrtu”, ki si ga lahko preberete TUKAJ.

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem instrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti