Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Kako se obnašamo kadar smo v nekaj prepričani ali pa nepreklicno verjamemo v svoje sposobnosti?  V teh primerih običajno ne želimo popuščati  in vztrajamo na svojem stališču. In na vsak način prepričujemo sogovornike okoli nas, da imamo prav…

Kako pa se obnaša otrok, ko spozna, da zmore sam opraviti nekaj, pa se mu ne izteče vedno vse po njegovih načrtih?

Zelo podobno odraslim, le da se mi najbrž ne bomo metali po tleh in tako kazali svoj upor, saj nam privzgojena miselnost narekuje, da se v naših letih obnašamo ”razumno” tudi v situacijah, ko ni vse po naših merah.

Otroci nam kažejo svoj obup, ko jim ne gre vse po načrtih na različne načine;
od cepetanja, joka, metanja na tla, zvijanja, kričanja, jezikanja, loputanja z vrati, odmikanja na samo,…
Če doživimo tak otrokov izpad, je najslabše kar lahko naredimo, da reagiramo nanj z jezo ali kričanjem. Naša jeza ne kaže nič drugega kot našo nezmožnost obvladanja lastnega jaza, kaže lastno nemoč in neobvladovanje situacije.

Otroci ob takem obnašanju ne razmišljajo vedno le, da so jezni na nas in, da se nam želijo zoperstaviti, temveč so velikokrat jezni nase, ker se jim ni izšlo, kakor bi si želeli.

Če bomo odrasli tisti, ki jim bomo z argumenti razlagali njihov zakaj na miren način, bodo tudi otroci to zmogli. Predvsem, ko bodo v naših vlogah, kar je še toliko bolj pomembno. Gre za občutek našega razumevanja njihove jeze in vedenje. To ne pomeni poraza, temveč napredovanje v njihovem razmišljanju. To bo v otroku vzbudilo varnost in hkrati vzgled za obnašanje v takšnih situacijah.

Tekom mladosti se moramo naučiti prilagajanja, sklepanja kompromisov, odgovornosti, dogovorov in ne le pridobivanja lastnih želja.

DOMAČE NALOGE, HIŠNA OPRAVILA,… pri otroku na miren način:

Če se z otrokom v naprej dogovorite kdaj je njegov čas za opravljanje domačih nalog, vaje  instrumenta, pospravljanja svojih stvari … bo imel dnevni načrt, ki mu bo v pomoč pri koriščenju vsega ostalega časa za njegove proste aktivnosti. Proste aktivnosti so pri otroku nujen del vsakdana!

V kolikor pa boste otroka, ki je zatopljen v svojo igro, zmotili s kakšnim »takoj pojdi  vadit«  smo prepričani v njegovo uporniško reakcijo, saj ste ga zmotili ravno v njegovem najljubšem opravilu. ????

Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti