Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

To že veste, kako čudežni je razvoj otroka in koliko spretnosti je potrebno, da obvlada vsako mišico svojega telesa. Od prenosa in preprijemanja igrač iz roke v roko, do hoje in teka…

Tokrat smo razmišljali o pomembnih gibih majhnih mišičnih skupin – rok, zapestja, dlani…

Vse te veščine in osvojitev fine motorike (strokovno), pridejo še kako v poštev pri igranju inštrumenta.

Nanizali vam bomo nekaj naših idej, ki lahko vašim otrokom pomagajo pri »osvajanju  fine motorike« preko igre.
Večina se že v vrtcih seznani z različnimi materiali, ki ponujajo gnetenje (plastelin, glina, testo…), barvice za risanje, kocke za sestavljanje, nizanje različnih materialov na vrvice, vezanje vezalk…

Mi smo ugotovili, kako pomembno je dati otrokom priložnost, da sami izdelajo svoje izdelke, le primerne materiale jim moramo ponuditi. In potem domišljija otrok ne pozna meja in tudi materiali, za katere menimo, da poznamo njihovo funkcijo, lahko dobijo v otrokovi domišljiji čisto novo vlogo.

Fina motorika, otrok, razvoj in inštrument – praktični primeri

Pa dajmo po naše:

 • Navaden lepilni trak (selotejp) in papir različnih debelin. Tudi karton (pustimo, da otrok sam lepi z njim in ga poskuša trgati (po navadi nastane iz njega krasna prozorna žoga:)).
 • Lepilo za papir z navojem in lepljenje slik iz reklam na tršo mapo (otrok bo užival ob odvijanju in zavijanju lepila iz tulca).
 • Izrezovanje slik s škarjami (rezanje je še kako v užitek vsem, le pojasniti jim moramo nevarnosti škarij in njihovo pravilno uporabo, ki bo ob vaši prisotnosti varna).
 • Navaden luknjač za papir in pisani listi (otrok pridobi nove spretnosti, iz okroglih listkov, ki nastanejo ob luknjanju, pa lahko z lepljenjem ustvari novo sliko).
 • Šiljenje barvic z navadnim šilčkom. (Nadvse zabavna igra za predšolske otroke – tudi ostružke od šiljenja lahko nalepite na papir in ustvarite novo sliko).
 • Navadne nalepke različnih oblik. Nanje naj otrok riše svoje slike, nato naj z njimi okrasi platnice zvezka. (Tak ovitek bo še posebno zanimiv).
 • Na papir narišite 10 krogov v ravni vrsti. Otrok naj vsak krog prekrije z enim prstom (najprej s prsti na levi roki, nato sledi desna). Da bo vaja zahtevnejša, kroge razporedite po diagonali ali navpično…kdo bo prvi?
 • Podložke iz filca za noge stolov, miz, omar… (iz teh lahko nastane zanimiv stolp, če jih otrok lepi enega na drugega, in natančno lepljenje ni enostavno:)).
 • Izdelava žoge iz alu folije (te lahko postanejo prave srebrne krogle, ki jih obesimo s stropa kot mini planete…).
 • Lesena deska iz smrekovine, žeblji in lahko kladivo (to pa je igra, ki zelo motivira otroke…, le pojasniti jim morate vse o pazljivosti uporabe kladiva in, ves čas bodite ob njih – za varnost seveda…).
 • Večji zobotrebci in navadna nitka. (Zobotrebcem odrežite špice, nato pa naj otrok okoli njih navija nitko – tanjša kot bo, težje bo – vse povite zobotrebce pa lahko nato zlepite med sabo v kocko).

Fina motorika, otrok, razvoj in inštrument

Tako, upamo, da smo vas spodbudili h kakšni novi igri, s preprostimi materiali in zelo učinkovitimi vajami, ko gre za osvajanje fine motorike.

Raziskave na tem področju kažejo,  kako zelo vpliva razvoj fine motorike tudi na druga področja otrokovega razvoja. Predvsem na področju govora, mišljenja, telesnih sposobnosti… Še posebej pa pride v poštev pri vaji inštrumenta in taktilnemu občutku – ob dotikih prstov na strune, tipke…

Otroci naj se s fino motoriko čim pogosteje srečujejo že v času predšolske vzgoje, ko je to najbolj pomembno. Pri predšolski glasbeni vzgoji (od 3-5 let) temu posvečamo še posebej veliko pozornosti. z otroki poleg poslušanja, petja in plesa veliko časa namenimo tudi ročnim spretnostim in kreativnim delavnicam. Tako izdelujemo razne inštrumente, ki jih spoznavamoo tekom ur, hkrati pa se tako otrokom krepi tudi spomin. Ko inštrument tudi sami izdelajo, narišejo ali le del njega, ga nikoli ne bodo pozabili.

Preberite tudi ali so predšolske interesne dejavnosti sploh smiselne, od katerega leta naprej in kaj je dobro vedeti pri… VEČ V ČLANKU TUKAJ.

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem instrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti