Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Kdo je ”K.U.N.E.C.” in 12 nasvetov, kako se izogniti temu vzdevku? ”K.U.N.E.C.” je prav posebna vrsta, ki je v večini časa skrita javnosti. Najpogosteje jo opazimo na javnih prireditvah, koncertih in dogodkih, kjer običajno težko prikrije svoj značaj in nagon. Največja pomanjkljivost te vrste je pomanjkanje vrednot, kot so kulturne, socialne, sočutje ter spoštovanje do ostale razvitejše vrste.

Najpogostejši znaki, po katerih prepoznate ”KUNCA” so zamujanje, pogovarjanje med nastopi, brskanje po telefonu in odgovarjanje na e-sporočila. Sprehajnje med prireditvijo oz. predčasno zapuščanje dogodkov itd..

Ti se pogosto pokažejo že ob samem začetku ali po določenem času trajanja prireditve. Vse pogosteje pa se pričnejo pojavljati sorazmerno z dolžino trajanja samega dogodka.

Naj pomirimo vse ljubitelje in zaščitnike živali, tudi mi jih imamo radi in naš ”KUNEC” nima nikakršnje zveze z zajcem – kuncem (latinsko Oryctolagus cuniculus Linnaeus). Dolgo ime našega ”K.U.N.C.A.” je Kulturni neandertalec.

Kdo je ”K.U.N.E.C.” in 12 nasvetov, kako se izogniti temu vzdevku?

Ja, res je, gre za prav posebno vrsto ”K.U.N.C.A.” s polnim imenom KULTURNI NEANDERTALEC. Dragi obiskovalci dogodkov, koncertov in ostalih prireditev, kljub vsemu naj vas to nikar ne preplaši.

Na srečo lahko ”K.U.N.E.C.” zelo hitro napreduje in se znebi tega vzdevka. Prav tako pa je pomembna preventiva, da vas kaj takega slučajno ne bi doletelo.

Preberite naslednjih 12 preventivnih nasvetov, kako se izogniti vzdevku ”K.U.N.E.C.”!

¤          Na prireditev pridemo točno, oz. vsaj 5 do 10 minut pred začetkom. Tako si bomo lahko mirno izbrali sedež.

¤          Če zamudimo, v dvorano vstopimo med aplavzom. Da s svojim prihodom ne bi motili drugih obiskovalcev, to storimo čim tišje in poiščemo najbližji prosti sedež.

¤          Z mirnim in zbranim poslušanjem nastopajočim izkazujemo spoštovanje. Zato se med nastopom ne pogovarjamo, zehamo, hodimo po dvorani ali povzročamo drugih šumov. Sem spada tudi brskanje po torbici, šumenje s programskimi listi, ropotanje s stoli.

¤          Mobilne telefone izklopimo pred pričetkom dogodka, ostale piskajoče naprave pa pustimo doma.

¤          Če smo prehlajeni, se koncerta ne udeležimo. Kadar se zgodi, da moramo med nastopom zakašljati, se potrudimo, da to storimo kolikor mogoče tiho ali med aplavzom.

¤          Otrok, ki so še premajhni, da bi na nastopu zdržali mirno in tiho, ne pripeljemo na nastop. Dolgočasili se bodo ter tako motili nastopajoče in poslušalce.

¤          Ko pride nastopajoči na oder, mu zaploskamo.

¤          Nekatere skladbe na koncertih so razdeljene na dele, imenovane stavki, med katerimi je trenutek tišine. Ploskamo šele ob koncu skladbe in ne po vsakem stavku. Če ne poznamo izvajanega dela, počakamo, da zaploskajo drugi.

¤          Med igranjem se ne presedamo in ne hodimo po dvorani. Če moramo vseeno zapustiti sedež, to storimo med aplavzom.

¤          Vljuden in spoštljiv odnos do vseh nastopajočih pokažemo tudi s tem, da koncerta oz. prireditev ne zapuščamo predčasno.

¤          Fotografiranje in snemanje – razen lastnega otroka na šolskih nastopih, ni dovoljeno. Na ostalih prireditvah pa s tem predvsem motimo nastopajoče in ostale poslušalce.

¤          Ob posebno dobrem nastopu lahko nastopajočega nagradimo z daljšim in močnejšim aplavzom.

S takšnim ravnanjem izkažemo spoštovanje ter kulturen odnos do nastopajočih in poslušalcev. Ne le na šolskih nastopih, temveč na vseh klasičnih in podobnih glasbenih prireditvah. Prepričani smo, da bo upoštevanje zgornjih nasvetov pozitivno za vse udeležence in bodo dogodki tako še prijetnejši. Predvsem pa ne bomo ”K.U.N.C.I.”!

Oglejte si tudi naš zabaven video, ki smo ga posneli v kolektivu in ga najdete v naslednjem članku. Nasmejali se boste, vaši otroci pa si bodo tako hitreje zapomnili nekaj osnovnih stvari koncertnega bontona! ????

Vse, kar morate vedeti pred vpisom v katerokoli glasbeno šolo, in o posameznem inštrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga prenesete TUKAJ.

Amarilis glasbeni priročnik
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti