Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Bonton obnašanja obiskovalcev na klasičnem koncertu ali dogodku

Bonton obnašanja obiskovalcev na klasičnem koncertu ali dogodku je zelo pomemben. S pravilnim odnosom izkažemo spoštovanje do glasbenikov in umetnikov. Za koncert, predstavo ali drugo umetniško izvedbo je potrebno veliko truda, vaje in odrekanj. Zato je prav, da do umetnikov pokažemo spoštovanje tudi z našim obnašanjem ob obisku.

Za vas smo pripravili nekaj osnovnih nasvetov, kako se na koncertu ne obnašamo in kaj ne sodi v dvorane.

Bonton obnašanja obiskovalcev na klasičnem koncertu ali dogodku

  1. Vsekakor na koncert ali predstavo ne zamujamo. Potrebno je priti pravočasno, da si poiščemo ustrezno prosto mesto. Pred tem odvečna oblačila pustimo v garderobnih prostorih in se udobno namestimo. V kolikor se vam zaradi izrednih razmer, kljub vsemu to kdaj pripeti, pa vsekakor ne vstopamo med igranjem!! V tem primeru počakamo na primeren trenutek, kot je aplavz ali pavzo.
  2. Vsekakor se za obisk klasičnega koncerta spodobi, da se tudi temu primerno oblečemo. Kadar to ni posebej določeno pa imamo v mislih, da vsekakor v dvorano ne sodijo športna oblačila. Vsekakor ne kratke hlače, trenirke, še posebej pa ne škornji, delavski čevlji (gojzerji) ipd.
  3. Pred pričetkom obvezno izklopimo vse mobilne naprave in zvočne motilnike. K tem pa sodi tudi: moteče odvijanje bonbonov, listanje po knjigah, šumenje s programskimi listi, pogovarjanje, komentiranje, šepetanje, odpiranje torbic in zadrg, premikanje stolov in ropotanje,  itd.
  4. Hrana na koncert ne sodi! K temu sodijo tudi  bonboni, s katerimi ponavadi šumimo ob odpiranu, še posebej pa ne ostala kakršna koli hrana.
  5. Na koncerte se odpravimo spočiti in sveži, da lahko sledimo programu. Spanje med koncertom je skrajno nevljudno in nespoštljivo do umetnikov, ki so se trudili, da vam pripravijo zanimiv program.
  6.  Prav tako na koncert ne sodijo telefoni, pisanje sporočil, odpisovanje mailov ipd.
  7. Razumemo, da na koncertu želite posneti oz. poslikati svojega otroka, v kolikot on nastopa. V tem primeru to naredite kar se da diskretno in brez bliskavic. V primeru obiska uradnih, javnih koncerrtov ali predstav, pa fotografiranje in snemanje vsekakor ne sodi v rubriko zaželjenih stvari. To je zelo moteče tako za ostale gledalce-poslušalce, ki želijo uživati v miru, v umetnosti in v tistem trenutku. Prav tako je to zelo moteče tudi za nastopajoče.
  8. V koliko smo prehlajeni in težko nadzorujete kašelj, kihanje in smrkanje, dvorano diskretno zapustimo. To velja tudi v priemeru obiska koncerta z mlajšimi otroci, ki pričnejo jokati, so nemirni ali ne morejo zbrano poslušati. Klub temu, da imamo vsi radi otroke, še posebej tiste vesele, prikupne, nagajive in zabavne, pa skakanje po dvorani, ples pred glasbeniki, vriskanje in igranje na tleh dvorane vsekakor ne sodi na dogodke. V tem primeru otroke odpeljemo ven, jih pomirimo in se nato vrnemo med aplavzom.
  9. Aplavza je seveda zelo dobrodošel, vendar ob pravem trenutku. Pred koncertom se pozanimamo o poteku programa. Aplavz med posameznimi stavki skladb ne sodi.

Verjamemo, da smo izpustili še kakšno zelo zanimivo in sočno situacijo, ki se je glasbenikom že pripetila med nastopom. Prepričani pa smo, da vsi uživamo v dobrih predstavah in koncertih. Pokažimo tudi mi spoštovanje in zahvalo umetnikom in glasbenikom za njihov trud in predanost.

Vse, kar morate vedeti pred vpisom v katerokoli glasbeno šolo, in o posameznem inštrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga prenesete TUKAJ.

Amarilis glasbeni priročnik
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti