Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Glasbena izobrazba ne uči otrok le glasbe, not, igranja instrumenta in muzikalnosti, ampak spodbuja kreativno razmišljanje, mišljenje in iskanje rešitev na vseh področjih.

Način glasbenega poučevanja se ves čas spreminja, pa vendar določene osnove in temelji ostajajo enaki. Brez njih enostavno ne moremo, tako kot pri hiši ne morem brez trdne podlage. Na tej lahko šele pričnemo s premišljeno gradnjo, kreativnostjo in arhitekturnimi mojstrovinami.

Tako kot poznamo številne arhitekturne tehnike in zakonitosti, poznamo tudi več glasbenih metod. Vsak učitelj jih nato prilagodi še sebi, svojemu načinu dela, okolju in razredu, kjer jih ves čas preizkuša. Le te je potrebno nekoliko prilagoditi vsakemu posameznemu učencu. Tukaj je glasba in individualno delo v veliki prednosti, saj se lahko posvetimo vsakemu učencu posebej in mu prilagodimo način dela. Tega se moramo zavedati in se za ohranitev tega boriti kot levi!

Katera glasbena metoda je najučinkovitejša?

Nobena metoda ni popolna, da bi ustrezala vsem učencem v vseh okoljih in bila vedno najučinkovitejša. Vsaka ima svoje prednosti in pomanjkljivosti, zato je dobro vedeti, na katerem področju in včasih tudi v katerem izobraževalnem obdobju, je katera najučinkovitejša. Več kot jih poznamo, več kot imamo znanja in izkušenj, bolj smo lahko kot učitelj uspešni pri iskanju najboljše poti oz. povezave do vsakega unikatnega učenca.

In normalno je, da učenci iščejo bližnjice in načine, da bi čimprej in čim lažje prišli do rešitve, rezultata in uspeha. To je povsem naravno in v svetu preživetja nujno potrebno. Na nas pedagogih pa je, da jim na ustrezen način približamo in pokažemo, da za določene stvari obstajajo bližnjice, ki so tudi učinkovite, za določene stvari pa je potrebno prehoditi daljšo pot, če želimo priti do želenega cilja in uspešnega rezultata.

Ali je kreativna svoboda pomembna? Do kakšne mere?

Predvsem pri mlajših otrocih je pomembno, da jim pustimo kreativno svobodo, da sami ustvarjajo in kreiraj osvoj unikaten glasbeni izdelek. Prav je, da jih smiselno usmerjamo in jim damo določene smernice, zgled, vendar pa jim moramo pustiti tudi svobodo. To lahko počnejo že zelo zgodaj, na številne načine. Z udarjanjem na različne predmete, nato lahko dodajo npr. ritmično deklamiranje,  petje, oblikujejo svoje besedilo in ideje, kako bi sestavili neko lastno skladbo. Vsak otrok bi moral imeti priložnost ustvarjati svojo glasbo in to bi moral biti primarni razlog učenja glasbe v zelo zgodnjih letih.

Zelo priporočljivo je, da se vse to izvaja tudi v povezavi z gibanjem, saj gibanje pomaga pri lažjemu razumevanju abstraktnih glasbenih stvari in idej.

Kdaj pričeti z aktivnim ukvarjanjem z glasbo?

Enostavno lahko vse skupaj strnemo v misel, da sta petje in gibanje za otroka izredno pomembna za kasnejši razvoj, zato nikar ne odlašajte in s tem pričnite čimprej. Seveda na zanimiv, igriv, otroku prijazen in predvsem premišljen način, saj lahko sicer dosežemo nasproten učinek in otrok dobi odpor do glasbe.

Glasbe spodbuja ustvarjalnost na zelo visoki ravni, je edinstvena, blagodejna in pozitivno vpliva na razvoj naših možganov, kar pa kaže vse več študij v zadnjem času.

Enostavno ima glasba tako veliko pozitivnih učinkov, ki so pomembni za otrokov razvoj, da bi moral imeti vsak otrok priložnost aktivnega ukvarjanja z glasbo. To pomeni aktivnega igranja instrumenta ali petje, ne glede na to ali bo nekdo postal profesionalni glasbenik ali ne!

Zelo pomembno pa je, da se stvari lotimo premišljeno in odgovorno, zato toplo priporočamo, da se otroke začne vključevati v predšolske glasbene aktivnosti že od 4. leta starosti dalje. Nekoliko je seveda odvisno tudi od otrokove zrelosti, dojemanja in možnosti zbranega in aktivnega sodelovanja. Javno veljavni  program predšolska glasbena vzgoja in glasbena pripravnica, ki ju izvajamo na naši šoli, omogočata prav to, hkrati pa sta zasnovana zelo strukturirano in premišljeno vpeljeta otroka v svet glasbe.

Prof. Samo Perko, ravnatelj

Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti