Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Glasba, prazniki in Primož Trubar

Okoli nas je že prava pomlad in pomladanske cvetlice že krasijo naša stanovanja.

Prihajajo pa dnevi, ki jih ne glede na to ali smo verni ali ne, na nek način vsi praznujemo. Barvanje jajc, peka potic, priprava prazničnih jedi in izdelava praznične dekoracije na mizi, bodo za večino dnevi, namenjeni sicer omejenemu druženju z najbližjimi, pa tudi kakšnemu izletu v naravo.

Ob prazniku velike noči smo se mi spomnili na našega Primoža Trubarja. Kaj ima pa to veze z glasbo, boste sedaj rekli? Prav on je bil zaslužen za to, da so že takrat ljudje prepevali iz pesmaric.

Njegovo delo Katekizem, prva tiskana knjiga v slovenščini, je vsebovala tudi šest pesmi. Zanimivo je to, da je bil notni zapis narejen kot lesorez, kar pomeni, da so bili ključi, črtovje in note vrezane v les. In ohranjen je le en izvod lesoreza, ki ga hrani Dunajska državna knjižnica!

Trubar je vedel, da so za spodbujanje petja pri vernikih potrebne pesmarice, zato je šest let kasneje izdal prvo pravo slovensko pesmarico: Eni Psalmi. Danes ne vemo koliko melodij je vsebovala, saj se ni v celoti ohranila. Kasnejše izdaje pa so vsebovale 35 melodij. Pomembno za nas je bilo, da je bil prvič v pesmih uporabljen slovenski jezik. Peli so o krstu, poroki, smrti in o pomembnih priložnostih v življenju ljudi.

Trubar se je zavedal kakšen pomen ima glasba pri širjenju in utrjevanju protestantskih idej. Imel pa je tudi dovolj glasbene izobrazbe, ki si jo je pridobil v času šolanja.
Melodije so bile spevne, oblikovane v jasnih, zvenečih linijah in napisane v manjšem glasovnem obsegu in ljudske.

Leta 1574 je Trubar zapisal: »Gospud bug hoče nekar le samuč skuzi tu pismu, pridigovane inu te s. zakramente, temuč s tejm petjem, te ludi h pravi veri perpraviti…«

Glasba nas spremlja na vsakem koraku, ob prazničnih dneh, ko vas bo veliko na kupu, pa le zapojte kakšno pomladno… ????

Pa na veselo pripravo prazničnih dobrot, in mnogo petja ter druženja vam želimo.

Glasbena šola Amarilis

Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti