Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Se vam je že zgodilo, da ste poslušali glasbo in nad njo niste bili navdušeni? Celo neprijetna in nerazumljiva se vam je zdela? Mogoče je bilo krivo to, da ni bila v obsegu vaših vokalnih sposobnosti. Torej, če je bila intonacija prenizka ali previsoka ter,  če je bil tempo prehiter ali prepočasen, postane takšna glasba za nas neprijetna.  Tempo, ki se pojavlja  v neki glasbi naj bi bil podoben utripu našega srca. Vse to je odkrival  Charles Snowdon, živalski psiholog iz Univerze v Wisconsinu tudi na živalih.

In veste kaj je odkril?

Da živalim, le izjemoma nekaterim pasmam psov, človeška glasba ni prijetna, saj različne vrste živali zaznavajo druge frekvence zvoka kot ljudje, poleg tega pa je njihov srčni utrip drugačen od utripa srca ljudi.

In na podlagi teh ugotovitev, je Charles Snowdon skupaj s čelistom in skladateljem Davidom Teiejem spisal glasbo, ki je namenjena prav živalim. Leta 2009 sta tako nastali dve pesmi za tamarinke – opice, ki se oglašajo tri oktave višje kot mi, njihovo srce pa bije dvakrat hitreje kot srce ljudi. Baje  opice v njej neizmerno uživajo, medtem, ko bi se nam takšna glasba zdela kričeča in zelo neprijetna.

Je glasba za naše kosmate ljubljenčke balzam ali mučenje? Kaj pa mačke?

Imate mogoče doma mačjega ljubljenčka? Tudi zanje je glasba že naprodaj.

Če želite razveseliti z glasbo vašega pasjega štirinožca, pa bo treba še malo počakati. Snowdone raziskave namreč kažejo, da je pri psih glasba, ki jim ustreza odvisna tudi od njihove pasme.
Različne pasme imajo namreč različne utripe in različne vokalne obsege. Večji psi se menda oglašajo v podobnem vokalnem razponu kot odrasli moški, zato raje poslušajo človeško glasbo, kot majhne pasme psov. Zanimivo, kaj ne?

In kako vpliva nanje klasična glasba?

Menda so ob njej pasji ljubljenčki bolj sproščeni kot ob drugih zvrsteh glasbe.

Poskusimo jim torej zaigrati nekaj, v njihovem vokalnem obsegu! ????

(Zanimivosti smo prebrali in strnili za vas na spletni strani – http://www.zverce.si/vase-zverce – vabljeni, da si preberete še več.)

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem instrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti