Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Učenje skladb na pamet je lahko prava zabava! Ste že slišali, da glasbeniki ob igranju skladb vidijo v svojih mislih zgodbo, barve, hrano, naravo…? Tudi z mislijo na določen vonj ali okus lahko vplivamo na naš spomin. Skoraj tako, kot če bi ob misli na vonj omamne babičine potice ali dišečega zeliščnega čaja, igrali neko skladbo in vanjo vnesli vse svoje občutke ob doživljanju sladkega in prijetnega vonja… in to poslušalec tudi občuti.

In to kar smo omenili je čisto res. Naše predstave so miselne podobe, ki zbujajo naše čutne dražljaje. Vsi ljudje imamo neomejeno zmožnost predstavljanja, ki jo velikokrat premalo izkoriščamo, pa naj gre za katero koli področje.

Učili so nas, da obstajajo trije spomini :
– senzorni ali trenutni spomin, kamor se zapisujejo čutni dražljaji
– kratkoročni ali delovni spomin, ki pa ga s ponavljanjem ali vajo spremenimo v
– dolgoročni spomin.

Zato moramo glasbeniki tako dolgo vaditi in predvsem utrjevati neko skladbo, če jo želimo do potankosti shraniti v naš spomin.

Naš spomin je zmožen hraniti informacije in jih priklicati v našo zavest, ko to želimo.
V povprečju naj bi si človek zapomnil več sto tisoč besed in pomenov. Zapomnimo si lahko veliko več informacij, kot si jih lahko v spomin prikličemo, dogodke, ki se nam ne zdijo pomembni, pa hitreje pozabimo.

In ob učenju skladb na pamet, krepimo naš spomin in celostno vplivamo na naše telo.

Učenje skladb na pamet je lahko prava zabava!

Naša glasbena vaja:
V povprečju si brez težav zapomnimo 7 besed. Namesto besed bomo mi vadili tone. Nekdo nam zaigra 7 tonov, mi ga dobro poslušamo in nato tone tudi sami zaigramo. Je šlo?

Da naredimo vajo težjo, povečajmo število tonov in tako še bolj urimo naš spomin.
Zna biti prav zabavno, če ob napakah sledi še kakšna naloga, kot npr. za eno napako poskoči enkrat, za drugo stoj na eni nogi,…

Poskusite s svojimi prijatelji in vse skupaj je lahko zelo zabavno in kreativno.

Prepustimo se torej občutkom in asociacijam ob igranju skladb in naše notranje občutenje bomo prenesli na tiste, ki nas poslušajo in takrat bo skladba res oživela – tako kot mora!

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem inštrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti