Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Deset načinov produktivnega treninga inštrumenta

Ko se odločimo, da bomo trenirali poljubni inštrument, večina ljudi uspešni trening meri s časom.

Ampak pozor! Učitelji vedno poudarjamo, da se uspeh treninga ne kaže v času ampak v napredku! Če treniramo na napačen način, brez »glave«, lahko treniramo tudi po več ur. Kljub temu ne bo napredka kot bi si želeli, lahko pa, da si bomo celo naredili škodo. Z napačnim treningom lahko le še utrjujemo napake.

Zato smo za vas pripravili deset načinov produktivnega treninga inštrumenta, ki bodo trening naredili uspešnejši

1. KONSTANTONST

Trening večkrat po malem in vsak dan, je veliko uspešnejši kot trening parkrat na teden po več ur skupaj.

2. TRENIRAJ BREZ INŠTRUMENTA

Poskusi skladbo trenirat brez inštrumenta. Pomisli za kaj je napisana, katere probleme vsebuje, iz katerega časovnega obdobja je. Kaj je skladatelj z njo želel povedati, preberi ritem in si ga ustno zapoj. Poslušaj posnetke kakšne dobre izvedbe skladbe, v note si zapiši razne dinamične in agogične oznake… Vse to bo pripomoglo, da se boš skladbo veliko hitreje in raje naučil.

3. RAZDELI DELO

Kot nihče ne poje celega zrezka naenkrat, se tudi skladbice ne trenira v kosu od začetka do konca. Vedno razdelimo delo na več manjših enot in le te košček za koščkom treniramo.

4. OSTANI ZBRAN IN NE PONAVLJAJ NAPAK

Če treniraš težko pasažo oz. nek tehnično zahtevnejši del skladbe, le to treniraj zbrano in počasi, da ne utrjuješ napak. Ko si prepričan, da je učenje uspešno, stopnjuj tempo in dodaj še fraziranje. Ko nek del ponoviš vsaj desetkrat zaporedoma brez napake, je le ta naučen.

5. METRONOM NI TVOJ SOVRAŽNIK

V zgodnji fazi učenja skladbe uporabljaj metronom. Le ta ti bo pomagal, da se korektno naučiš skladbo v določenem tempu in kasnejša odstopanja bodo le ta, ki si jih boš zaželel sam.

6. POZORNOST POLAGAJ NA DETAJLE

Ko se začneš učiti novo skladbo moraš stremeti k temu, da bo le ta popolna že od začetka. Ne dajaj pozornosti le na to, da se naučiš pravilne note in ritem, takoj vključi tudi dinamiko, agogiko in artikulacijo. Na začetku bo le to mogoče res vzelo več časa kot bi sicer. Kasneje pa bo na ta način delo veliko hitreje naučeno kot celota.

7. BERI SKLADBO

Ne treniraj le po posluhu (npr. posnemanje učitelja, posnetka,…).  Beri note, ne ugibaj katera nota je nekje napisana. S tem boš treniral tudi »prima vista« branje not in raje na koncu dodaj skladbi še nekaj svojega fraziranja. Na ta način boš vsako naslednjo skladbo bral veliko hitreje in natančneje.

8. DOLOČI SI ČASOVNI LIMIT

Ko imaš nastop, izpit, tekmovanje, si določi datumski limit, do kdaj boš neko delo do potankosti obvladal. Priporočamo, da je to minimalno dva tedna pred nastopom. Tako boš nastopal sproščeno, samozavestno in boš v tem resnično užival.

9. VIZUALIZACIJA

Pred pomembnimi nastopi si delo v mislih ponovi od začetka do konca. Vizualiziraj si nastop, vključno s prihodom in odhodom na oder. Le to ti bo pomagalo, da boš lažje botroval tremi in bo nastop uspešnejši, hkrati pa boš ugotovil, če delo res do potankosti dobro poznaš. V glasbi je pomembno, da nekaj ni le avtomatizirano naučeno »pod prsti«.

10. PREIGRAVANJE

Za dobro fizično kondicijo pred vsakim pomembnim nastopom večkrat na dan preigraj celoten program. Tudi glasbeniki potrebujemo dobro fizično kondicijo za določene skladbe. To pridobimo le tako, da celoten program od začetka do konca večkrat preigramo v celoti. Ne glede na to, kaj se med igranjem zgodi. Tokrat ne popravljaj morebitnih napak med igranjem. Pomembno je, da preigraš celoten program do konca. Seveda pride preigravanje na vrsto, ko so vse ostale faze treninga že dodobra izpolnjene.

Ne pozabite, namen treniranja niso le ure in ure dela, vendar je zelo pomembno kako učinkoviti smo pri tem! To velja za vsa področja! 

Upoštevajte teh Deset načinov produktivnega treninga inštrumenta. Tako boste trenirli hitreje, učinkoviteje in vam bo ostalo tudi več časa za ostale stvari!

Pa veselo treniranje! ????

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem instrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Amarilis glasbeni priročnik
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti