Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Res je, ko ne najdemo besed, spregovori glasba in zato smo učitelji glasbe mnogo več, kot le učitelji! Smo prijatelji, psihologi, zaupniki in mnogokrat tisti, ki nam otroci prvim zaupajo svoje težave in skrivnosti. Žal pa to tudi učitelji prepogosto pozabljamo!

Med učiteljem instrumenta in otrokom tekom izobraževanja nastane prav posebna vez. Glasba je nekaj lepega, prijetnega, pouk pa poteka individualno in prav zato je igranje instrumenta drugačno od vseh ostalih dejavnosti. Otrokom to velikokrat pomeni več, kot le učenje instrumenta. Prav zato pa učiteljem včasih zaupajo stvari, ki jih ne želijo povedati nikomur drugemu!

Tega pa se moramo zavedati tudi vsi mi – učitelji. Najprej si moramo pridobiti otrokovo zaupanje, nato šele spoštovanje in avtoriteto. Poslednje, pa si pridobimo s strokovnostjo in profesionalnim pristopom. Le tako se bo dolgoročno lahko razvil zdrav odnos med učiteljem in učencem, ki bo temeljil na zaupanju in spoštovanju. Otrok bo tako lažje razumel, zakaj smo tam mi in zakaj pride k nam.

“MUSIC GIVES A SOUL TO THE UNIVERSE, WINGS TO THE MIND, FLIGHT TO THE IMAGINATION AND LIFE TO EVERYTHING.” – Plato

Naj si bo učenec še tako samosvoj, drugačen in uporniški – to nam mora biti še večji izziv. Najti moramo pot in pameten način, kako ga motivirati in pripraviti k sodelovanju na pozitiven in premeten način. Nikakor pa ne s prisilo in grožnjami, saj je to najlažja, vendar najbolj kratkoročna rešitev, ki se je učitelji nikoli ne bi smeli posluževati. Tak način prinaša le negativen vpliv! Hkrati pa kaže na nestrokovnost pedagoga in ne prinaša dolgoročnih pozitivnih rezultatov!

Ne smemo pozabiti, da smo prav učitelji tisti manjši procent otrok, ki so v naši generaciji nadaljevali s profesionalno glasbeo potjo. Tako bo tudi z našimi učenci. Le redki bodo z glasbo nadaljevali poklicno, večini pa bo to le del splošne razgledanosti, vzgoje in osebno zadovoljstvo. Pri tem pa je najpomembnejše, da na vsak način ohranimo njihovo željo in ljubezen do glasbe. Ne nazadnje bodo tisti, ki bodo glasbeno pot nadaljevali ljubiteljsko, naša najbolj zvesta publika in podporniki kvalitetne glasbe.

”In zato smo učitelji glasbe mnogo več, kot le učitelji!”

Pa poglejmo še širšo sliko! Morda pa bodo prav otroci naših učencev izjemni glasbeni talenti, ki bi bili lahko izgubljeni v primeru slabe izkušnje njihovih staršev v glasbeni šoli.

Prav zato bi morala biti vsaka glasbena izkušnja za otroke pozitivna in za razliko od zgornje slike, kar se da prijetna in barvita!

NE SPREGLEJTE: V kratkem prihaja tudi poseben motivacijski priročnik odličnih pristopov, zato ostanite v stiku z nami!

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem instrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Amarilis glasbeni priročnik
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti