Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Sprejemni preizkus v glasbeno šolo in kako se nanj pripraviti je lahko za vašega otroka odločilen.

Sprejemni preizkus v glasbeno šolo je v večini državnih slovenskih glasbenih šolah pogoj za sprejetje otrok. Pogosto pa so rezultati lahko zavajujoči in nepravični, zato se je nanje dobro pirpraviti. Kljub temu, da v naši šoli nismo pristaši sprejemnih preizkusov, pa smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov, v kolikor se boste z njimi srčali.

Na kratko vam bomo razložili kako sprejemni preizkusi v državnih šolah po večini potekajo. Izvedeli boste, kako povečati možnosti, da jih uspešno opravimo in zakaj se jim v glasbeni šoli ljubljana – Amarilis izogibamo.

ZAKAJ OBSTAJA SPREJEMNI PREIZKUS V GLASBENO ŠOLO?

Vsako leto več otrok si želi v glasbene šole, vsaka od njih pa ima le določeno število prostih mest.
S sprejemnimi preizkusi učitelji ugotavljajo stopnjo otrokovega glasbenega talenta. Na podlagi njih pa staršem in otroku tudi lažje svetujejo, kateri instrument je zanj bolj primeren.
Prednost dobijo otroci, ki kažejo večji glasbeni talent in imajo dobre fizične predispozicije za določen instrument.

KATERE FIZIČNE PREDISPOZICIJE POTRBUJE OTROK ZA DOLOČEN INSTRUMENT?

Godala – nepoškodovani gibljivi prsti in roke, odličen posluh.
Trobila, Pihala – stalni zobje, zdrava čeljust  (če ima otrok pogosto herpese, težave z zobmi, itd.,  je lahko učenje oteženo).
Tolkala – gibljivi roki in prsti, dobro razvit občutek za ritem.
Instrumenti s tipkami – nepoškodovani gibljivi prsti in roke.
Harmonika – fizično močnejši otroci, saj je tudi najmanjši instrument precej težak. Vsem s posebnimi težavami s hrbtenico odsvetujemo igranje harmonike.

KDAJ JE NAJPRIMERNEJŠI ČAS ZA OPRAVLJANJE SPREJEMNEGA PREIZKUSA?

V glasbenih šolah imajo prednost otroci, ki so stari med 6 in 9 let. Zato je najprimernejša starost za vpis v glasbeno šolo takrat, ko se otroka vpiše tudi v osnovno šolo.

Zaradi izjemnega pozitivnega vpliva glasbe na otroke v zgodnjem otroštvu, priporočamo čimprejšnji vpis v predšolske glasbene pripravnice (kjer to ponujajo). Vemo, da je zgodnje otroštvo izrednega pomena za razvoj otrok, zato v obdobju od 3 do 6 let, priporočamo čim več glasbenih dejavnosti.

Pri nas ponujamo pouk otrokom od starosti 3 leta dalje, kjer otroci spoznavajo glasbo preko igre, urijo ritem in posluh. Najpomembnejše za kasnejše igranje instrumentov pa je, da razvijamo tudi fino motoriko.  Več si lahko preberete tudi na Predšolske glasbene delavnice za otroke od 3-6 let.

KAKO SE LAHKO UDELEŽIM SPREJEMNEGA PREIZKUSA?

KAKO POTEKA SPREJEMNI PREIZKUS V GLASBENO ŠOLO?

SPREJEMNI PREIZKUS V GLASBENO ŠOLO IN KAKO SE NANJ PRIPRAVITI?

ZAKAJ SPREJEMNI PREIZKUS V GLASBENO ŠOLO KLJUB VSEMU NI VEDNO POZITIVNA STVAR?

Odgovore na vsa vprašanja v zvezi s sprejemnimi preizkusi in še veliko več, boste našli v našem BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti