Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Vrste inštrumentaViolina in viola

TrajanjeCelo šolsko leto

Velikost razredaIndividualno

LetaOd 6 let dalje

Učenje violine, učenje viole

Učenje violine, učenje viole je primerno tako za začetnike kot tiste, ki bi znanje želeli nadgraditi na profesionalni nivo. Violina je inštrument, ki najbolj spominja na človeški glas, zato ogromno ljudi obožuje njen zvok.

Trenutno je to eden najpopularnejših inštrumentov, saj se pojavlja tako v klasični, kot tudi jazz, rock, elektronski glasbi in drugih zvrsteh.

Izbirate lahko med profesionalnimi klasičnimi programi, ki omogočajo tudi opravljanje izpita. Le ta poteka na naši šoli in ob koncu prejmete tudi uradno spričevalo. Lahko pa se odločite tudi za bolj kreativne osnovne programe, ki pa se lahko povsem prilagodijo vašim željam.

Učenje violine, učenje viole

Osnove pri začetnikih se postavljajo enako, saj so zdravi temelji zelo pomembni za vaše nadaljnjo uspešno in samostojno igranje inštrumenta.

Sprva učenje poteka tako, da igramo le po praznih strunah (brez rabe prstov leve roke), da se naučimo nadzorovati lok in ton. Nato postopno dodajamo prste, po nekaj prvih mesecih igranja pa lahko zaigramo že osnovne pesmice.

Podrobno boste spoznali inštrument, njegove lastnosti in se naučili pravilnega ravnanja z njim. Vsekakor bomo na začetku veliko časa posvetili tudi pravilni drži. Naučili se bomo pravo postavitev prstov, loka, brade, osvojili pravilne osnove tehnike, itd.. V nadaljevanju pa sledijo tudi zahtevnejše tehnične prvine (dvojemke, flagole, različni lokovski načini itd.).

Učenci bodo tekom izobraževanja spoznali in osvojili tudi osnove glasbene teorije. K tem spada branje not, razvijali občutek za ritem, tempo, dinamiko, artikulacijo in druge.

Učenje viole

Viola je posebej priporočljiva za velike otroke, saj je tudi sam inštrument večji od violine, tehnika igranja pa ostaja popolnoma enaka. Violina in viola sta vse bolj priljubljeni spremljevalki zabavne glasbe, vključimo pa ju lahko tudi v vse ostale glasbene sestave.

Poznamo več velikosti violin/viol (šestnajstinka, osminka, četrtinka, polovinka, tričetrtinka in celinka). Zavedati se moramo, da je z otrokovim razvojem in rastjo potrebna menjava inštrumenta. Prav zaradi tega glasbene šole nudimo izposojo določenih inštrumentov.

Z izposojo inštrumenta se izognete nepotrebnim težavam in stroškom. Ko otrok inštrument preraste, preprosto dobi večjega. Nakup violine ali viole je potreben šele nekje proti koncu šolanja saj je to odvisno od velikosti otroka. Po navadi nekje med dvanajstim in štirinajstim letom, ko otrok pride do največje velikosti inštrumenta – celinke.

Teh glasbene šole običajno nimajo in jih morajo kupiti starši. Seveda pa imata nakup in izposoja inštrumenta vsak svoje dobre plati. Izposoja je priročna predvsem na začetku šolanja, ko še nismo prepričani, če bo otrok vztrajal pri inštrumentu, saj lahko ob prenehanju violino oz. violo preprosto vrnemo nazaj šoli. Ena izmed prednosti nakupa pa je, da učenec inštrument obdrži tudi po zaključku šolanja in lahko z igranjem nadaljuje v raznih ljubiteljskih zasedbah.

Vsekakor je učenje violine primerno tudi za odrasle. V glasbeni šoli Amarilis vam nudimo tečaj violine za odrasle v okviru določenega števila ur ali pa celoletno učenje.

Učenje violine, učenje viole

Nakup violine ali viole:

Cena violine ali viole je lahko zelo različna. Ne pomeni vedno, da je najdražji inštrument v določenem cenovnem rangu tudi najboljši. Priporočamo, da vam ob nakupu svetuje profesionalni glasbenik in ne trgovec. Z veseljem vam bodo svetovali tudi naši učitelji.

Amarilis glasbeni priročnik

GLASBENI PRIROČNIK

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem instrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Prenesi priročnik
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti