Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Lucija Perko

Lucija Perko, direktorica, učenje violine: Pravijo, da je vse zapisano v zvezdah. Meni se danes, ko pogledam nazaj, to zdi čisto zares možno. Od majhnih nog sem rada in veliko pela. In to s posluhom.

Moja želja je bila, da me starši vpišejo v glasbeno šolo. Ves čas sem vsem govorila, da bom, ko bom velika, violinistka. Starši so res ustregli moji želji. Moj prvi profesor Branko Čepin pa je zaslužen, da je želja postopoma postajala še večja in še močnejša.

Napisala sem nekaj skladbic za klavir in violino, namenjenim svojim živalcam. Podarjala sem jih dragim osebam okoli sebe in sanjala o čisto svojem koncertu.
To se mi je tudi uresničilo pri mojih 13 letih.

Obiskovala sem poletne šole pri znanih violinistih: Vasilij Meljnikov, Armin Sešek, Tomaž Tulaček, Tomaž Vinklat, Anke Schittenhelm, Zoran Milenković, Stefan Milenkovich, Pavel Vernikov, Blagoja Dimčevski, Mauro Tortorelli,… Urila sem se v tehniki igranja violine, iskala načine izražanja skozi glasbo, hodila na tekmovanja in se preizkušala v konkurenci. Dokazovala sem sebi in drugim, česa vsega sem sposobna, ter z leti ugotavljala, da bom nekoč očitno čisto zares violinistka.

Šest let sem se učila tudi igranja na klavir ter solo petja, kasneje sem vzporedno obiskovala dve srednji šoli: srednjo glasbeno šolo Fran Korun Koželjski Velenje, kjer sem se na tekmovanju preizkusila tudi v solfeggiu in prejela zlato plaketo, ter hkrati še še Gimnazijo Slovenj Gradec – evropski oddelek, ter zadnje leto Gimnazije še fakulteto v Gradcu pri priznani violinistki Anki Schittenhelm.

Po končanih maturah na obeh srednjih šolah sem pri profesorju Vasiliju Meljnikovu opravila sprejemne izpite in tako se je moj študij violine nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Na akademiji sem diplomirala z odliko in diplomo »Suma cum laude« (diploma s posebno pohvalo) in si pridobila uradni naziv akademska glasbenica violinistka in profesorica violine.

Zaradi želje po napredovanju sem nadaljevala izobraževanje iz violine in komorne glasbe še na priznani šoli Tria di Trieste v Devinu. Veliko sem koncertirala s klavirskim triom Amarilis in se še dodatno izobraževala. Obiskala sem številne seminarje (za učitelja violine, predšolskih otrok, razvojne psihologije, metodike razvijanja posluha, ritma …) pri nas in v tujini.

Lucija Perko, direktorica, učenje violine

Učenje violine in pot profesionalnega glasbenika sta zelo lepa. Nudita širino raznovrstnih znanj in učenje skozi različne preizkušnje. Zlasti pa te nauči spoštovati druge in instrument ter odgovornosti ne le do sebe, temveč tudi do vsega ostalega.

Naučila sem se odnosa do dela in spoznala, kako različni so pristopi podajanja snovi v glasbi. Vsak človek je individuum in moje videnje učenja je, da je dober učitelj tisti, ki spozna kvalitete v vsakem učencu. Izbrati mora ustrezno metodo dela in biti hkrati vzor in motivator še zlasti pri premagovanju ovir na poti glasbenika. To pa so tudi glavni razlogi, da je nastala glasbena šola Ljubljana Amarilis.

Dober učitelj je zame tisti, ki ima kasneje učence uspešnejše od sebe!

Poznam kvalitete dobrega violinista, hkrati pa se zavedam, da je nekaterim učenje instrumenta le zabava in ljubiteljstvo. Zame je pomembno, da vsak učenec dobi glasbeno izkušnjo, ki si jo želi. Posebej nadarjenim, ki imajo veselje do dela in instrumenta, pa moramo učitelji omogočati napredek – do zvezd. Te že vedo, kako in kaj …

Združiti talent in delo, hkrati pa uživati v igranju in druženju je moj cilj.

Zaradi lastnega znanja in izkušenj sem se odločila, da bo kakovost dela tisto, kar bomo zagovarjali v naši glasbeni šoli. Dobrodošli pri nas!

Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti