Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

Lara Oblak

Lara Oblak se je rodila 28. oktobra 2002 v Slovenj Gradcu. Leta 2010 je z osmimi leti pričela z igranjem prečne flavte v razredu profesorice Alenke Goršič Ernst. Zaradi veselja do glasbe in nastopanja, se je leta 2013 udeležila tudi svojega prvega tekmovanja. Na državnem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG, leta 2013, je bila nagrajena s prvo nagrado in zlato plaketo, ter dve posebni nagradi. Prvo za najbolj obetavno tekmovalko v najnižji kategoriji (1a) ter za osvojenih 100 točk. Za nagrado je prejela tudi snemanje ene od tekmovalnih skladb za RTV Slovenija, ki je potekalo na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Od takrat dalje, se je redno udeleževala raznih seminarjev za flavto in poletnih šol pri priznanih flavtistih (prof. Lady Jeanne Galway, Johanna Dömötör, Rachel Brown, prof. dr. Karolina Šantl Zupan, prof. Matej Zupan, izr. prof. Matej Grahek, Martin Belič, Eva-Nina Kozmus, Karl-Heinz Schütz … ) ter državnih in tudi mednarodnih tekmovanj.

Jeseni leta 2013 se je udeležila Mednarodnega tekmovanja pihalcev EMONA, kjer je osvojila srebrno plaketo. Leta 2015 pa je na njem v 2. kategoriji prejela zlato plaketo. Za dosežke v šolskem letu 2013/2014 je od Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje prejela nagradni solistični nastop z godalnim orkestrom GŠ Velenje v Slovenski filharmoniji. V letu 2015 je na mednarodnem tekmovanju Svirel, ki je potekalo na gradu Štanjel in na naslednjem TEMSIG-u, leta 2016, ravno tako prejela zlati plaketi.

Leta 2021 se je udeležila še dveh spletnih tekmovanj v solo kategoriji. Na tekmovanju Nouvelles Etoiles (Pariz, Francija) je junija 2021 v VII. kategoriji prejela 2. nagrado, ravno tako pa je 2. nagrado v kategoriji Young virtuoso (A kategorija, od 17 do 26 let) prejela na The North International Music Competition (Stockholm, Švedska).

Leta 2022 je na državnem tekmovanju TEMSIG v solo kategoriji ponovno osvojila zlato plaketo. 

Komorna igra

Tekmovala pa je tudi v komornih zasedbah. Leta 2015 se je s klavirskim triom s klarinetistom Jakobom Hauptmanom in pianistom Miho Unterlehnerjem udeležila tekmovanja TEMSIG. Prejeli so zlato plaketo, ponovno pa so na TEMSIG-u tekmovali leta 2018, kjer so prejeli srebrno plaketo. Ker se je odločila, da se v življenju želi resno ukvarjati z glasbo, se je leta 2017 vpisala na glasbeno smer Umetniške gimnazije v Velenju. Tam se je odprlo veliko možnosti za nadaljevanje njene umetniške poti. V drugem letniku gimnazije se je ponovno udeležila tekmovanja TEMSIG. Tokrat v 2. a kategoriji, kjer je prejela zlato plaketo, v tretjem letniku pa je na Mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu prejela srebrno plaketo. 

Od leta 2019 do 2021 je bila članica kvarteta flavt Con Brio (Anja Reberšak, Lara Plut, Lara Oblak in Nika Oder). Marca 2020, so se udeležile tekmovanja Davorin Jenko v Beogradu, kjer so kot absolutne zmagovalke prejele 1. nagrado, osvojile 100 točk, ter naziv lavreat. Tekmovale so tudi na spletnem tekmovanju 11th International Online Music Competition (Beograd, Srbija), kjer so ravno tako prejele 1. nagrado in naziv lavreat. Poleti 2020 so v Sončnem parku v Velenju izvedle tudi svoj prvi samostojni koncert. 

Od študijskega leta 2022/2023 sodeluje v kvartetu flavt Inuaria (Lara Oblak, Katarina Kastelec, Alja Boštjančič in Nuša Dolinšek) pod mentorstvom prof. dr. Karoline Šantl Zupan. S komorno skupino pa so se predstavile na razrednem koncertu z naslovom Glasba pripoveduje. V lanskem študijskem letu pa izvedle samostojen koncert na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Septembra leta 2023 so s samostojnim koncertom v cerkvi Blažene Device Marije v Lepoglavi (Hrvaška) zastopale Slovenijo na 27. Mednarodnem festivalu čipke. 

Od oktobra 2021 obiskuje Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer študira flavto v razredu prof. dr. Karoline Šantl Zupan.

Lara Oblak, učenje flavte

‘’Za poučevanje na glasbeni šoli Amarilis sem se odločila, ker se mi učenje zdi pomemben del glasbene kariere. Hkrati pa se preko učenja drugih lahko sami naučimo ogromno stvari in na nek način tudi spoznamo samega sebe. Seveda pa sem se za delo na tej glasbeni šoli odločila, ker so vsi zaposleni zelo sproščeni, prijazni in prilagodljivi na želje nas študentov glede poučevanja. Zelo se veselim nadaljnjega sodelovanja in raziskovanja pedagoškega poklica v glasbi’’

GLASBENI PRIROČNIK

Vse, kar morate vedeti o glasbeni šoli in o posameznem instrumentu, si lahko preberete v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

Amarilis glasbeni priročnik
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti