Mobilna verzija spletne strani še ni na voljo.

10. leto glasbene šole Amarilis

Spoštovani starši, dragi učenci in učitelji!

Kakšno naključje ali pa usoda, da je ravno na našo 10. leto glasbene šole Amarilis, akademija za glasbo v Ljubljani dobila nove prostore. 😊

Vsakič, ko vstopim v to novo stavbo, pomislim, kakšno srečo imajo sedanji študentje, da imajo priložnost obiskovati tako čudovito ustanovo, prežeto s kulturo, glasbo, dobrimi vrednotami, čudovitimi profesorji in sedaj tudi novimi prostori.

In to srečo smo imeli tudi mi v četrtek, 1. 6. 2023, ko smo lahko v čudoviti dvorani Julija Betetta praznovali našo 10. obletnico Glasbene šole Amarilis.

Pogosto se nam zdi vse preveč samoumevno. Če pa se za trenutek ustavimo in dobro pomislimo, lahko vidimo, da smo v resnici naredili izjemne korake. Dosegli smo velike mejnike in cilje na neki poti, ki upamo, da se nikoli ne konča.

10. leto glasbene šole Amarilis

Naši začetki in razvoj glasbene šole Amarilis

Glasbeno šolo Amarilis sva ustanovila Lucija in Samo Perko leta 2013. Začela sva z 20 do 30 učenci in hkrati imela vsak še svojo redno službo. Naslednje šolsko leto nas je že bilo 50, nato 70… Sledilo je prelomno leto, 1. septembra 2016, ko se je število vpisanih otrok nenadoma povzpelo na 150.

10. leto glasbene šole Amarilis

Takrat smo dosegli tudi kritično maso, ki nam je omogočila, da smo lahko na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje zaprosili za vpis v razvid državnih glasbenih šol.

To nam je uspelo leta 2017, kar nam je omogočilo izvajanje javno veljavnih programov in izdajanje javno veljavnih potrdil in spričeval v naši glasbeni šoli.

To je bila za nas zelo velika potrditev in pomemben mejnik, da delamo dobro in kvalitetno. Šole, vpisane v razvid, moramo namreč izpolnjevati številne zahteve in standarde pri izvajanju pedagoškega dela.

10. leto glasbene šole Amarilis

Naše delovanje in razvoj pa so budno spremljale tudi druge glasbene šole. Leta 2019 smo dosegli še en pomemben mejnik, ko smo dobili priložnost prevzeti vodenje najpomembnejše in tudi prve zasebne glasbene šole v Sloveniji. Glasbeni atelje Tartini, s kar 33-letno tradicijo, sedaj kot  ravnateljica vodi Lucija.

S tem se je število otrok, ki se šolajo pri nas, še povečalo, in zadnje tri leta se giblje okoli 450 otrok letno.

10. leto glasbene šole Amarilis

Tekom let se je zgodilo veliko stvari. Od zelo stresnih in zahtevnih začetkov, dolgega dela od jutra do večera ter pozno v noč, pri čemer smo se vsak dan spraševali čemu in zakaj… Do dveh porodniških odsotnosti Lucije, ki sta prinesli veliko sprememb, predvsem glede vodenja glasbene šole Amarilis. Prav tako smo se spopadli s koronavirusom, ki je pretresel vse nas in nas postavil v zelo negotove čase. Ti še danes niso najbolj stabilni in so bistveno zahtevnejši kot prej, ko je bilo nekoliko bolj mirno in lažje načrtovati stvari dolgoročno.

10. leto glasbene šole Amarilis

Zahvala učiteljem, strokovnim sodelavcem, staršem in učencem

Vsekakor pa se moram zahvaliti vsem našim dosedanjim učiteljem, strokovnim sodelavcem, staršem in učencem za to, da smo uspešno prebrodili vse te bolj ali manj predvidljive spremembe. Posebna zahvala gre seveda tistim, ki ste z nami že od samega začetka, vseh 10 let. Brez vas in vašega zaupanja Glasbene šole Amarilis danes zagotovo ne bi bilo! Hvala!

10. leto glasbene šole Amarilis

Zaključne misli in popotnica

V glasbeni šoli se otroci učijo ne samo igranja in branja not, temveč tudi discipline, vztrajnosti in timskih veščin. NAŠA NAJVEČJA NALOGA JE, DA SMO JIM PRI TEM VZOR in da tudi mi živimo te vrednote, le tako jih bodo lahko ponotranjili tudi sami.

Bodimo prijazni, spoštljivi, pošteni, kulturni in predvsem strpni drug do drugega.

Včasih pa je zelo pomembno, da smo pravočasno in dobronamerno tudi odkriti drug do drugega. Seveda z namenom, da skupaj poiščemo najboljšo rešitev, predvsem za naše otroke, zaradi katerih smo vsi skupaj sploh tukaj.

10. leto glasbene šole Amarilis

Zavedati se moramo, da se učenje glasbe ne nanaša samo na rezultat. Gre za proces, ki oblikuje tudi otrokovo samozavest in izražanje.

Starši smo kot korepetitorji v življenju svojih otrok. Spremljamo in spodbujamo jih, ampak ne prevzemamo njihovega dela, temveč jim pomagamo, da zasijejo v svoji luči.

In delo v glasbeni šoli je proces, v katerem učitelji oblikujemo glasbeno pot svojih učencev, starši pa moramo biti na tej poti njihovi največji navijači!

Samo Perko
Ravnatelj

10. leto glasbene šole Amarilis
Stopite v stik z nami
Vpis v glasbeno šolo
Vodnik za starše
Inštrumenti