MATEJA RATAJC KRAGELNIK – učenje violine, učenje viole

MATEJA RATAJC KRAGELNIK – učenje violine, učenje viole

Mateja Ratajc Kragelnik – učenje violine, učenje viole

Mateja Ratajc Kragelnik – učenje violine, učenje viole; Svojo glasbeno pot sem pričela z devetimi leti na glasbeni šoli Sevnica. Ker imam starejšo sestro, ki je bila takrat predana pianistka začetnica je s svojo vnemo navdušila še mene. Tako sem pri učiteljici Betki Cimperšek začela z igranjem klavirja. Ves čas sem si želela tudi igrati violino in srečo sem imela, da so mi starši to lahko omogočili. Z violino sem pričela pri učiteljici Jadrenki Štovičej in nadaljevala z obema instrumentoma.

Glasba je kmalu postala moj način življenja. Tako sem se po koncu šolanja na nižji glasbeni šoli vpisala na sedanji KGBL v razred prof. Jerneja Brenceta. On me je navdušil za violo in me usmeril tudi na glasbeno-pedagoško smer v razred prof. Dušana Bavdka. Po intenzivnem glasbenem udejstvovanju na obeh področjih, sem se po končani gimnaziji odločila nadaljevati le z violo. Pot sem nadaljevala na
Glasbeni akademiji Ljubljana. Tam sem študij zaključila z odliko in Bartokovim koncertom za violo in orkester. Le tega sem izvedla z Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana pod mentorstvom prof. Mileta Kosija.

V času šolanja sem prejela kar nekaj najvišjih nagrad. Tako na področju solo viole kot na področju komorne glasbe. Znanje viole in komorne igre redno nadgrajujem na številnih mojstrskih tečajih pri svetovno znanih profesorijh. Nekateri: (H. Fister, J. Kussmaul, A.Rossi, G. Hamann, W. Christ, A. Schumacenko ,W.S. Yang, M. Pressler in drugih).

Mateja Ratajc Kragelnik – učenje violine, učenje viole

Že od nekdaj rada tudi prepevam in stremim k temu, da bi način igranja violine čim bolj približala tudi petku. To je namreč najbolj naravno in najlažje za razumevanje. Moj namen je zven inštrumenta in način vodenja linij čimbolj približala vokalu. Ravno zato, sem se med šolanjem na glasbeni akademiji odločila, da se pevsko bolj izobrazim. Tako sem končala srednjo stopnjo solo petja na glasbenem konzervatoriju Ljubljana pri prof. Marjanu Trčku. Sedaj se udejstujem predvsem kot komorna in orkesterska glasbenica s koncerti doma in v tujini. Prav tako pa tudi pevsko, z vodenjem zborov in petjem v različnih vokalnih skupinah.

Sem članica godalnega kvatreta M.Ars, s katerim redno koncertiramo. Zaposlena sem v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, ob tem pa se že vrsto let udejstvujem kot pedagog violine in viole na glasbeni šoli in glasbenih seminarjih. Tako je učenje violine in učenje viole zame posebno poslanstvo. To me izpopolnjuje, saj lahko na ta način svoje znanje in izkušnje delim naprej z mladimi.

Zame je poučevanje glasbe večen izziv. Vsak učenec me nauči kaj novega, navdihuje me ravno to, da je glasbeni prostor kot tak tako bogat in neskončen. Skušam delovati in vplivati celostno, skozi učenje inštrumenta učenci prejmejo bogato popotnico vrlin za življenje. Združujem vso znanje, ki sem ga tekom let prejela in ga prejemam. Tako skušam navdušiti najmlajše in jih maksimalno motivirati..

Vse, kar morate vedeti pred vpisom v katerokoli glasbeno šolo preberite v BREZPLAČNEM glasbenem priročniku, ki si ga prenesete TUKAJ.

Ostali člani

BREZPLAČNI GLASBENI PRIROČNIK