Blaž Avbar, učenje trobil (trobenta, rog, bariton)

BLAŽ AVBAR, učenje trobil (trobenta, rog, bariton)

Blaž Avbar, učenje trobil (trobenta, rog, bariton); ”Učenje mi vedno predstavlja poseben izziv in zadovoljstvo ob uspehu posameznega učenca.”

Trobento sem se začel učiti pri prof. Igorju Hribarju v Trebnjem. Zadnje leto me je poučeval prof. Franci Žugelj, ki me je nato poučeval tudi v Srednji glasbeni šoli v Ljubljani.

Po uspešno končani maturi sem se vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani k prof. Tiborju Kerekešu. Študij sem zaključil z odliko, in pridobil naziv Magister akademski glasbenik trobentač.

Uspešno sem opravil program za izpopolnjevanje pedagoško – andragoške izobrazbe na področju glasbe.

Glasbeno znanje trobente sem izpopolnjeval na seminarjih pri znanih trobentačih kot so:

 • Stanko Arnold,
 • Allen Vizzutti,
 • Laura Vukobratović,
 • Urban Agnas,
 • Marco Pierobon,
 • Tora Thorslund,
 • Greg Spance,
 • Dave Eleton,
 • Anton Grčar,
 • Hannes Laubin,
 • Jeroen Berwaets…

Bil sem tudi na izmenjavi študentov (ERASMUS) v Zagrebu, pri prof. Marinu Zokiću. V času izobraževanja sem se udeležil veliko tekmovanj mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) in prejel zlata, srebrna in bronasta priznanja. Udeležil sem se tudi mednarodnega tekmovanja v Novem sadu, kjer sem osvojil zlato priznanje.

Blaž Avbar, učenje trobil (trobenta, rog, bariton)

Sem ustanovitelj trobilnega kvinteta Contrast, s katerim smo osvojili Temkovanje mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG ). Kasneje tudi tri mednarodna tekmovanja (Svirel, Treviso, München).

Na tekmovanju Jana Koetsierja v Münchenu smo poleg prve nagrade prijeli še arhivsko snemanje za Bavarski radio. Posneli smo tudi dve zgoščenki, ki sta poželi velik uspeh. Vsako leto v zaključku novembra priredimo samostojni koncert v Slovenski filharmoniji. V petih letih sodelovanja smo imeli čez 60 nastopov doma in v tujini. (Italija, Nemčija, Avstrija, Hrvaška, Oman… )

Kot trobentač sem v času študija sodeloval pri simfoničnem, pihalnem in baročnem orkestru Akademije za glasbo v Ljubljani. Bil sem tudi v zasedbi BRASS AG s katero smo posneli zgoščenko. Sem tudi pobudnik Big Banda akademije za glasbo v Ljubljani.

Redno sodelujem s SNG opero in balet Ljubljana, Slovensko filharmonijo, trobilnim ansamblom Slovenske filharmonije in trobilnim kvintetom Contrast. Sodelujem tudi s projektnimi simfončnmi orkestri doma in v tujini ( Gimnazija Kranj, Cantabile, EURO Symphonie SFK, Hesley Symphony orchestra.. ) in raznimi pihalnimi orkestri.

Kot pedagog sem pričel z učenjem na Waldorfski glasbeni šoli v septembru 2015, kjer poučujem trobento in rog. Moji učenci so nastopali na več javnih nastopih. Svoje pedagoške iskušnje sem predhodno pridobival tudi na drugih šolah z nadomeščanjem odsotnosti rednih profesorjev.

Učenje mi vedno predstavlja poseben izziv in zadovoljstvo ob uspehu posameznega učenca.

Ostali člani

BREZPLAČNI GLASBENI PRIROČNIK